سایت شماره یک:

 

در آشپزخانه هیچ ماده ای با اهمیت تر از نمک نمی باشد. گذشته از این نمک جزو پنج طعم اساسی (شور، شیرین، تلخ، ترش و اومامی) است و در عطر و طعم غذا بسیار موثر است. نمک دارای خواصی است که مولکول های مواد غذایی را در هوا آزاد می کند و عطر و طعمی دلچسب به غذا میدهد و افزون بر این قسمتی جدایی ناپذیر از طعم است.

نمک طعم های مختلفی را که در غذای خود درک می کنیم برجسته می کند. در مقادیر اندک، نمک سبب کاهش میزان تلخی غذا می شود. اما مزه های شیرین، ترش و اومامی را تقویت می کند و به غذاهای شیرین و ترش طعم دو بعدی بیشتری می بخشد. در غلظت های بالاتر، میزان شیرینی غذا را کاهش می دهد و مزه اومامی را تقویت می کند و باعث خوش طعم شدن گوشت می شود. در ادامه با دیجی عطار همراه ما باشید.

انواع نمک چیست؟

نمک انواع مختلفی دارد. شناخت بهترین انواع نمک برای مصرف خانگی می‌تواند به دادن رنگ‌وبویی فوق‌العاده به غذاها و دسرها کمک کند. اگر از شما بپرسیم که چند نوع نمک در دنیا وجود دارد، به چه مواردی اشاره می‌کنید؟ اصلا می‌دانید که به جز همین نمک سفیدی که در هر آشپزخانه‌ای یافت می‌شود، چه انواع نمک دیگری هم وجود دارد؟


نمک سفید آشپزخانه (نمک خوراکی)

نمک خوراکی همان سدیم کلرید است که در طبیعت با فرمول NaCl شناخته می‌شود. سدیم کلرید از دو عنصر سدیم و کلر تشکیل شده است. سدیم فلزی نرم و بسیار واکنش‌پذیر و از طرف دیگر کلر یک غیر فلز واکنش‌پذیر است. زمانی که این دو عنصر در کنار یکدیگر قرار بگیرند، با انجام یک واکنش شیمیایی شدید و گرماده، ترکیب سفید رنگی را به جای می‌گذارند. این ترکیب سفید رنگ چیزی نیست جز نمک خوراکی خوشمزه و دوست داشتنی.

نمک خوراکی یا نمک سفید آشپزخانه یکی از انواع نمک است که رایج‌ترین نوع به شمار می‌رود و از منابع زیرزمینی استخراج می‌شود. این نوع نمک به خوبی آسیاب و تصفیه می‌شود. در فرایند آماده‌سازی کارخانه‌ای انواع نمک سفید، ناخالصی‌ها و مواد معدنی آن را حذف می‌کنند. بیشتر نمک‌های سفید آشپزخانه حاوی ماده مفید یُد هم هستند. یُد برای جلوگیری از مشکلاتی نظیر کم‌کاری تیروئید مناسب است.


نمک دریا

نمک دریا نمکی است تصفیه نشده که دارای انواع ناخالصی‌ها از جمله فلزات سنگین بوده و می‌تواند سبب ایجاد سرطان شود. انواع نمک چه به صورت استخراج شده از معادن سنگ نمک و چه به صورت استخراج شده از آب دریا دارای ناخالصی‌هایی است و مصرف آن‌ها سلامتی ما را به خطر می‌اندازد. به همین دلیل ضرورت دارد این ناخالصی‌ها طی فرآیند تصفیه از انواع نمک خوراکی جدا شود و نمک از وجود این ناخالصی‌ها به حد استاندارد و مطلوب برسد و سپس مورد استفاده قرار بگیرد.

2


نمک آبی

نمک آبی که در دنیا با نام blue salt Persia شناخته می‌شود، همان نمک خوراکی یا نمک طعام است که به دلیل دارا بودن مواد معدنی خاصی همچون سیلیوت، آهن، کلسیم و پتاسیم و تحت شرایط آب و هوایی خاص، نظیر رطوبت و فشار به این رنگ زیبا در آمده است. رنگ آبی کریستال‌های این نوع نمک کاملا طبیعی است. کریستال‌های بزرگ نمک آبی را نمی‌توان رنگ کرد؛ اما هستند کسانی که دانه‌های ریز انواع نمک معمولی را رنگ می‌کنند و به عنوان نمک آبی به فروش می‌رسانند.

3


 روش تشخیص انواع نمک آبی اصل

  • کریستال‌های بزرگ نمک بایددارای رگه‌های آبی رنگ در داخل خود باشد.
  • چنانچه نمک آبی کوبیده شود، دانه‌های ریز شده سفید رنگ بوده و به رنگ آبی نخواهد بود.
  • نمک آبی به طور کامل آبی رنگ نیست بلکه شفاف بوده و رگه‌هایی از رنگ آبی در داخل آن وجود دارد.

موارد استفاده از نمک آبی

در بسیار از کشورهای جهان، از نمک آبی به عناوین مختلفی استفاده می‌شود. به دلایل زیبایی و تزئینی، برای رفع چشم زخم و همچنین اضافه کردن به غذاها و به عنوان خوراکی نیز از نمک آبی استفاده می‌شود. قیمت انواع نمک آبی بسیار بیشتر از انواع نمک‌های معمولی است. دلیلش هم کمیاب بودن این نوع نمک است.


خواص انواع نمک آبی

نمک آبی به دلیل داشتن پتاسیم طبیعی، خواص درمانی و دارویی دارد. در ایران این نوع سنگ نمک، تنها در کوه‌های اطراف شهر سمنان و گرمسار وجود دارد و علاوه بر پتاسیم؛ آهن، روی، کلسیم نیز دارد.

دیگر خواص این نمک عبارت‌اند از: خاصیت ضدعفونی و ضد باکتری، تنظیم فشار خون، تنظیم تعادل بدن، ضد استرس قوی، تنظیم خواب، کمک به هضم غذا، رفع برخی از مشکلات تنفسی، افزایش ایمنی بدن، جلوگیری کننده از اسپاسم عضلات، مفید برای بهداشت دهان و دندان و غیره.


انواع نمک کوشر یا نمک ساده بدون یُد

نمک بدون ید که به کوشر معروف است، دانه‌های درشت‌تر و زبرتری نسبت به نمک معمولی سفید یُددار دارند. دانه‌های درشت‌تر این نمک برای پاشیدن روی مواد غذایی مانند گوشت بسیار مناسب است و طعم گوشت را عالی می‌کند. بد نیست بدانید که از میان انواع نمک موجود در دنیا، کوشرها خیلی زود آب می‌شوند و به خُرد مواد غذایی می‌روند.


نمک صورتی هیمالیا

از میان انواع نمک موجود در دنیا، نمک صورتی هیمالیا خالص‌ترین است. این نوع نمک با دست از معادن نمک کشور پاکستان استخراج می‌شود. طیف رنگی آن هم از سفید تا صورتی متغیر است. نمک صورتی مواد معدنی بسیاری دارد. ۸۴ نوع ماده معدنی طبیعی موجود در بدن انسان در آن یافت می‌شود. این نمک خاصیت درمانی هم دارد و علاوه بر آشپزخانه از آن در مراکز ماساژ و اسپا هم استفاده می‌کنند.

ترکیب نمک صورتی هیمالیا

در ترکیب شیمیایی این نوع نمک نیز می‌توان به حضور سدیم و کلر رسید. ۹۸ درصد از ترکیبات این نوع نمک از سدیم کلرید تشکیل شده است. بقیه انواع نمک از مواد معدنی کم نظیر پتاسیم، منیزیم و کلسیم تشکیل شده است. این مواد به نمک رنگ صورتی روشن می‌دهد. این مواد معدنی باعث تفاوت نمک هیمالیا با نمک معمولی می‌شود.

محصولات بیشتر: سنگ نمک صورتی


فواید نمک صورتی هیمالیا

کریستال هیمالیا حاوی مواد معدنی خاصی مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم است که آن را بسیار با ارزش می‌کند. اعتقاد بر این است که حاوی ۸۴ ماده معدنی است!

در اینجا برخی مزایای سلامتی شگفت انگیز از انواع نمک هیمالیا وجود دارد که قطعا آن را از نمک معمولی برتر می‌کند.

 

  • آب نمک صورتی، محلولی برای دفع سموم از بدن
  • تنظیم قند خون و تعادل هورمونی
  • بهبود روند هضم غذا
  • نمک درمانی برای مشکلات تنفسی
  • حمام نمک و مبارزه با آکنه، جوش‌های پوستی، شفافیت پوست و غیره

انواع نمک دریای سلتیک

نمک دریای سلتیک که به نمک خاکستری هم معروف است از سواحل دریایی فرانسه استخراج می‌شود. کریستال‌های نمک دریای سلتیک درخشانند و طیفی از رنگ خاکستری را نشان می‌دهند. این نوع از نمک دارای رطوبت است و مواد معدنی طبیعی بسیاری در آن وجود دارد. این نوع نمک برای پخت‌وپز گوشت قرمز و ماهی بسیار کاربردی است.


نمک فلور دُ سِل

فلور دُ سِل به فرانسوی یعنی گل نمک. این نوع نمک هم از آب سواحل بریتانیا گرفته می‌شود. این نمک با دقت زیادی از سطح آب به دست می‌آید و استخراج آن از آب بیشتر شبیه گرفتن خامه از روی شیر است. شیوه گرفتن گل نمک از آب کمی دشوار است. در واقع، شرایط خاصی برای این کار لازم است؛ مثلا هوا باید کاملا خشک و آفتابی باشد و از چنگک‌های چوبی برای این کار استفاده شود.

نمک فلور دُ سل کمیاب است و شیوه استخراج آن سختی‌های زیادی دارد. پس جای تعجب نیست که از گران‌ترین نمک‌های دنیا به شمار می‌رود. حتی به آن، لقب خاویار دنیای نمک‌ها را هم داده‌اند و در نتیجه بهترین نمک برای مصرف خانگی محسوب می‌شود. این نمک رطوبتی در ساختارش دارد و طیف رنگی آن هم آبی مایل به خاکستری است.


نمک سیاه

نمکی جذاب، زیبا و خیره کننده که با نام‌های نمک هندی، نمک سیاه هیمالیا و نمک کالا نیز شناخته می‌شود. این نوع نمک بیشتر در مناطق هند و پاکستان یافت می‌شود و در این کشورها به طور گسترده‌ای مورد استفاده عموم مردم برای پخت و پز و همچنین زیبایی پوست و مو قرار می‌گیرد نمک سیاه بهترین نمک برای مصرف خانگی افراد این مناطق محسوب می‌شود.

سنگ نمک سیاه هندی به دلیل مقادیر بالای آهن و سایر مواد معدنی موجود در آن به رنگ بنفش سیاه دیده می‌شود، در حالی که پودر نمک سیاه خاکستری صورتی است.

نمک سیاه حاوی یک ترکیب منحصر به فرد سولفور است که فقط در زرده تخم مرغ پخته شده یافت می‌شود و فواید زیادی برای بدن دارد. همچنین مزاج نمک سیاه نیز از نوع خنک است.

 

تگ های مرتبط

ارسال نظر