حقوق کارمندان

دستورالعمل انتقال کارکنان ۱۴۰٣ و نحوه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان انتقالی ابلاغ شد.

سایت شماره یک:

حقوق کارمندان به مجموعه مزایا و تعهداتی اطلاق می شود که کارفرمایان به ازای انجام کار به کارمندان خود پرداخت می کنند. این حقوق شامل موارد زیر می باشد:

حقوق پایه: مبلغی است که به طور ماهانه به کارمند پرداخت می شود و مبنای محاسبه سایر مزایا مانند بیمه و بازنشستگی است.

مزایای رفاهی: شامل مواردی مانند بیمه تامین اجتماعی ، بیمه تکمیلی ، بن ، سفره ، مسکن ، وام و مرخصی می باشد.

مزایای شغلی: شامل مواردی مانند اضافه کاری ، شب کاری ، تعطیلات کاری ، کار در شرایط سخت و زیان آور و ماموریت می باشد.

قوانین مربوط به حقوق کارمندان:

در ایران، قوانین متعددی برای حمایت از حقوق کارمندان وجود دارد. مهمترین این قوانین عبارتند از:

قانون کار جمهوری اسلامی ایران: این قانون جامع ترین قانون مربوط به حقوق کارمندان در ایران است و کلیه حقوق و تعهدات کارفرمایان و کارمندان را به طور مفصل بیان می کند.

آیین نامه های اجرایی قانون کار: این آیین نامه ها توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به منظور تکمیل و اجرای دقیق قانون کار تدوین و ابلاغ می شوند.

قرارداد کار: قرارداد کار توافقی است که بین کارفرما و کارمند منعقد می شود و حقوق و تعهدات طرفین را در قبال یکدیگر مشخص می کند.

نقش تشکل های کارگری:

تشکل های کارگری مانند  شورای اسلامی کار  و  سندیکای کارگری  نقش مهمی در دفاع از حقوق کارمندان و پیگیری مطالبات آنها دارند. این تشکل ها می توانند با کارفرمایان مذاکره کنند، از حقوق کارمندان در مراجع قانونی دفاع کنند و برای بهبود شرایط کار تلاش کنند.

چالش های حقوق کارمندان:

در حال حاضر، چالش های متعددی در زمینه حقوق کارمندان در ایران وجود دارد. از جمله این چالش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عدم تناسب حقوق با نرخ تورم: در سال های اخیر، نرخ تورم در ایران به طور قابل توجهی افزایش یافته است، در حالی که حقوق کارمندان به همان نسبت افزایش نیافته است. این امر باعث شده است که قدرت خرید کارمندان به طور قابل توجهی کاهش یابد.

پایین بودن ضمانت اجرایی قوانین کار: متاسفانه، ضمانت اجرایی قوانین کار در ایران به اندازه کافی قوی نیست و بسیاری از کارفرمایان از رعایت این قوانین خودداری می کنند.

ضعف تشکل های کارگری: تشکل های کارگری در ایران هنوز به اندازه کافی قوی نیستند و در بسیاری از موارد، در دفاع از حقوق کارمندان توفیق چندانی ندارند.

راه حل های پیشنهادی:

برای حل چالش های حقوق کارمندان، راه حل های متعددی وجود دارد. از جمله این راه حل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش حقوق کارمندان متناسب با نرخ تورم: دولت باید با اتخاذ سیاست های مناسب، حقوق کارمندان را متناسب با نرخ تورم افزایش دهد.

تقویت ضمانت اجرایی قوانین کار: باید با تشدید نظارت بر کارفرمایان و اعمال مجازات های سنگین تر برای متخلفان، ضمانت اجرایی قوانین کار را تقویت کرد.

تقویت تشکل های کارگری: باید با ایجاد فضای مناسب برای فعالیت تشکل های کارگری و حمایت از آنها ، این تشکل ها را تقویت کرد تا بتوانند به طور موثرتری از حقوق کارمندان دفاع کنند.

 

در اجرای قانون بودجه سال ۱٤۰۳ و با استناد به جزء (۴) ماده (۳) ضوابط اجرایی قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، دستورالعمل نحوه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان انتقالی (رسمی، پیمانی و قراردادی) در سال ۱۴۰٣ و جابه‌جایی اعتبار مربوطه در لایحه بودجه سال ١۴۰ ۴ به شرح ذیل ابلاغ گردید:

۱- در سال ۱۴۰۳، هیچگونه ابلاغ اعتباری برای جابه‌جایی حقوق و مزایای کارکنان انتقالی، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور / سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان انجام نمی‌گیرد.

۲- پس از تایید انتقال کارکنان توسط شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی دستگاه‌های اجرایی مبدا و مقصد، دستگاه اجرایی مقصد مکلف به صدور حکم کارگزینی برای کارکنان انتقالی می‌باشد.

۳- در صورت انتقال کارکنان رسمی و پیمانی، دستگاه اجرایی مبدا (ملی/ استانی) مکلف است حقوق و مزایای مستمر و عیدی آنان را براساس آخرین احکام کارگزینی صادره توسط دستگاه اجرایی مقصد تا پایان سال ۱۴۰۳ پرداخت نماید.

پرداخت مزایای غیر مستمر (از جمله اضافه کار، رفاهی و سایر پرداخت‌های پرسنلی)، از تاریخ انتقال، بر عهده دستگاه اجرایی مقصد (ملی/ استانی) می‌باشد.

بدیهی است مابه‌التفاوت حکم کارگزینی صادره در دستگاه اجرایی مقصد با آخرین حکم کارگزینی وی در دستگاه اجرایی مبدا (کاهش یا افزایش) و سایر پرداخت‌های پرسنلی در دستگاه اجرایی مقصد در تخصیص اعتبار دستگاه اجرایی مبدا و مقصد، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور/ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان، پیش‌بینی می‌گردد.

توجه: دستگاه اجرایی مقصد موظف است هرگونه تغییر در وضعیت استخدامی و یا تغییر در احکام کارگزینی کارکنان انتقالی را به اطلاع دستگاه اجرایی مبدا برساند.

۴- به استناد جزء (۲) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه هفتم و نظر مشورتی شماره ۹۰۰۰/۲۳۰/۲۴۰۸۵/۲۰۰ مورخ ۳/۷/۱۴۰۲ کمیسیون مشورتی اداری، استخدامی و فرهنگی دیوان عدالت اداری، انتقال کارکنان قراردادی دارای شناسه (کد) کارکنان دولت از سازمان اداری و استخدامی کشور و مورد نیاز دستگاه اجرایی مقصد، با موافقت دستگاه مبدأ و مقصد، مانند کارکنان پیمانی و رسمی است.

۵- هرگونه استخدام یا بکارگیری نیرو به عنوان جایگزین برای نیروهای انتقالی صرفاً با رعایت ماده (۵) ضوابط اجرایی قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به شماره ۲۴۵۴۱/ت۶۲۴۹۸ مورخ ۱۶/۲/۱۴۰۳ و سایر قوانین و مقررات مربوطه، امکان پذیر است.

۶- ارسال مدارک زیر برای بررسی درخواست جابه‌جایی اعتبار حقوق و مزایای کارکنان انتقالی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ الزامی است:

– تاییدیه شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی دستگاه اجرایی میدا و مقصد

– آخرین حکم کارگزینی فرد در دستگاه اجرایی مبدا و حکم کارگزینی صادره در دستگاه اجرایی مقصد برای کارکنان رسمی و پیمانی

– آخرین قرارداد منعقده در دستگاه اجرایی مبدا و قرارداد منعقده در دستگاه اجرایی مقصد برای کارکنان قراردادی

– فرم‌های تکمیل و تایید شده شماره (۱) و (۲) پیوست این دستورالعمل

– آخرین برگه (فیش) حقوقی دریافتی از دستگاه اجرایی مبدا و اولین برگه (فیش) صادره در دستگاه اجرایی مقصد

۷- سازمان برنامه و بودجه کشور/ سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، مکلف است براساس مستندات مندرج در بند (۶)، اعتبار حقوق و مزایای کارکنان انتقال‌یافته (رسمی پیمانی و قراردادی) را در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ (کاهش از میدا و افزایش به مقصد) پیش‌بینی نماید.

۸- حقوق و کسورات کارکنان رسمی و پیمانی براساس آخرین حکم کارگزینی دستگاه مبدا و سایر پرداختی‌های پرسنلی آنان به میزان مبلغ پیش‌بینی شده در اعتبار مصوب سال ۱۴۰۳ دستگاه اجرایی مبدا، در قالب فرم شماره (۲) تکمیل و مطابق فرآیند اجرایی بند (۱۰) این دستورالعمل ملاک بررسی جابه‌جایی اعتبار درخواستی خواهد بود.

در خصوص نیروهای قراردادی، مبلغ کل آخرین قرارداد منعقده سال ۱۴۰۳ در دستگاه اجرایی مبدا، در قالب فرم شماره (۲) تکمیل و مطابق فرآیند اجرایی بند (۱۰) این دستورالعمل ملاک بررسی جا به جایی اعتبار درخواستی خواهد بود.

همچنین رشد ضریب حقوق پس از کاهش اعتبار سال ۱۴۰۳ از دستگاه اجرایی مبدل در پیش‌بینی اعتبار دستگاه اجرایی مقصد در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ توسط سازمان برنامه و بودجه، لحاظ خواهد شد.

۹- مبلغ عیدی کارکنان در فرم شماره (۲) بطور کامل و برمبنای ضریب حقوق مندرج در مصوبه شماره ۳۰۳۴/ت۶۲۴۶۰هـ مورخ ۱۴/۱/۱۴۰۳ هیات محترم وزیران و اصلاحات بعدی آن، منظور گردد.

۱۰- به‌منظور بررسی درخواست‌های ارسالی برای جابه‌جایی اعتبار حقوق و مزایای کارکنان انتقال‌یافته در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، مراحل زیر مورد اقدام قرار گیرد.

الف- جابه‌جایی بین دستگاه‌های اجرایی استانی

الف- ۱) تکمیل و تایید فرم شماره (۱) و (۲) توسط دستگاه اجرائی استانی مبدا (نسخه کاغذی)

الف- ۲) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به دستگاه اجرایی استانی مقصد برای تایید

الف- ۳) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مبدا و مقصد برای تایید

الف- ۴) ارسال فرم‌های نهایی (نسخه کاغذی) توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مقصد به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مبدا جهت درج اطلاعات و بارگزاری فرم‌ها و مدارک مندرج در بند ۶ در سامانه جامع بودجه و شروع فرآیند انتقال

توجه: در صورت انتقال کارکنان بین دستگاه‌های اجرایی مشمول نظام بودجه استانی در یک استان، نیاز به ارسال فرم‌ها نبوده و موضوع با تایید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان ذی‌ربط انجام می‌گیرد.

ب- جابه‌جایی از دستگاه اجرایی استانی به دستگاه اجرائی ملی

ب- ١) تکمیل و تایید فرم شماره (۱) و (۲) توسط واحد استانی دستگاه اجرائی مبدا نسخه کاغذی

ب- ۲) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مبدا

ب- ۲) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به دستگاه اجرایی ملی مقصد برای تایید

ب- ۳) ارسال فرم‌های نهایی تکمیل شده (نسخه کاغذی) توسط دستگاه اجرایی ملی مقصد به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان میدا جهت درج اطلاعات و بارگزاری فرم‌ها و مدارک مندرج در بند ۶ در سامانه جامع بودجه و شروع فرآیند انتقال

ج- جابه‌جایی از دستگاه اجرایی ملی به دستگاه اجرایی استانی

ج- ۱) تکمیل و تایید فرم شماره (۱) و (۲) توسط دستگاه اجرائی ملی مبدا (نسخه کاغذی)

ج- ۲) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به واحد استانی دستگاه اجرایی مقصد برای تایید

ج- ۳) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مقصد برای تایید

ج- ۴) ارسال فرم‌های نهایی (نسخه کاغذی) توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مقصد به دستگاه اجرایی ملی میدا جهت درج اطلاعات و بارگزاری فرم‌ها و مدارک مندرج در بند ۶ در سامانه جامع بودجه و شروع فرآیند انتقال

د- جا به جایی بین دستگاه‌های اجرایی ملی

د- ۱) تکمیل و تایید فرم شماره (۱) و (۲) توسط دستگاه اجرائی ملی مبدا (نسخه کاغذی)

د- ۲) ارسال فرم‌های تکمیل شده (نسخه کاغذی) به دستگاه اجرایی ملی مقصد برای تایید

د- ۳) ارسال فرم‌های نهایی (نسخه کاغذی) توسط دستگاه اجرایی ملی مقصد به دستگاه اجرایی ملی میدا جهت درج اطلاعات و بارگزاری فرم‌ها و مدارک مندرج در بند ۶ در سامانه جامع بودجه و شروع فرآیند انتقال

۱۱- درخصوص دستگاه‌های اجرایی ملی که واحد استانی دارند، تایید و امضاء دستگاه اجرایی ملی اصلی در فرم‌های (۱) و (۲) الزامی است.

۱۲- مجموع حقوق و مزایای کارکنان قراردادی (شامل مبلغ قرارداد، عیدی و سایر پرداخت‌های رفاهی) صرفا در ستون مربوطه فرم شماره (۲) تکمیل گردد.

۱۳- دستگاه‌های اجرایی ملی مقصد/ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مقصد موظفند، فرم‌های تایید و نهایی شده موضوع بند (۱۰) را تا قبل از زمان تدوین لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ از طریق سامانه جامع بودجه (مطابق راهنمای مندرج در سامانه جامع جهت بررسی و پیش‌بینی جابه‌جایی اعتبار مربوطه، مطابق با مفاد بند (۱۰) این دستورالعمل، به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال نمایند. سازمان برنامه و بودجه صرفاً موارد تایید شده که تا قبل از زمان اعلامی در این بند از طریق سامانه جامع بودجه دریافت کرده باشد، مورد اقدام قرار خواهد داد. مسئولیت این امر و پیگیری در سامانه جامع بودجه برای حصول اطمینان از ارسال فرم‌ها به امور بخشی مربوطه/ امور برنامه و بودجه استان‌ها، بر عهده دستگاه اجرایی ملی مقصد/ سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مقصد خواهد بود.

۱۴- درخواست‌های واصله به امور بخشی/ امور برنامه و بودجه استان‌ها، پس از اتمام مهلت مندرج در بند (۱۳) این دستورالعمل قابل اقدام و پیش‌بینی اعتبار در لایحه بودجه ۱۴۰۳ نخواهد بود و در صورت انتقال فرد پس از زمان مذکور، پرداخت حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر تا زمان صدور دستورالعمل سال آتی، مطابق با بند (۳) این دستورالعمل و در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه قابل اقدام خواهد بود.

۱۵- جابه‌جایی کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و شرکت‌های صنایع نظامی، نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات، حفاظت اطلاعات قوه قضائیه، سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت‌های آن و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، نیروهای موضوع ماده (۳) قانون تشکیل سازمان بازرسی کشور و کارکنان رسته سیاسی وزارت امور خارجه و سایر دستگاه‌ها با تشخیص دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از اجرای این دستورالعمل مستثنی می‌باشند..

۱۶- جابه‌جایی اعتبار کارکنان انتقالی از شرکت‌ها، موسسات دولتی و دستگاه‌های اجرایی فاقد ردیف در جداول شماره (۷) و (۱۰) قوانین بودجه سنواتی به دستگاه‌های اجرایی مندرج در جداول مذکور و بالعکس، امکان‌پذیر نمی‌باشد.

توجه: دستگاه اجرایی مقصد اعم از دستگاه‌های اجرائی مندرج در جداول شماره (۷) و (۱۰) قانون بودجه سال ۱۴۰۲، شرکت‌ها، موسسات دولتی و دستگاه‌های اجرایی فاقد ردیف در جداول فوق، مکلفند در صورت قبول انتقال و جذب کارکنان مذکور از تاریخ انتقال به بعد، حقوق و مزایای مستمر، عیدی و مزایای غیرمستمر (از جمله اضافه کار، رفاهی و سایر پرداخت‌های پرسنلی) آنان را پرداخت نمایند.

۱۷- در خصوص افراد مامور، مطابق آیین‌نامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۲۱) و ماده (۱۲۱) قانون مدیریت خدمات کشوری -تصمیم‌نامه شماره ۴۴۲۹۵/۲۰۴۶۱ مورخ ۱۳۸۹/۱/۳۱ و اصلاحات و الحاقات بعدی آن- موضوع نحوه انتقال و ماموریت کارمندان دستگاه‌های اجرایی، عمل خواهد شد.

به منظور امکان ثبت اطلاعات مربوط به حقوق و مزایای کارکنان مامور در سامانه یکپارچه نظام اداری (سینا) حقوق و مزایای مستمر افراد مامور، از ابتدا تا انتهای ماه انتقال با توافق طرفین، توسط یکی از دستگاه‌های اجرائی میدا یا مقصد پرداخت گردد.

۱۸- چنانچه مأمورین بدون حفظ پست به مدت بیش از دو سال در دستگاه اجرائی مقصد حقوق دریافت نموده‌اند و اطلاعات پرداختی ایشان در سامانه پاکنا درج گردیده باشد، از مفاد این دستورالعمل، مستثنی می‌باشند.

۱۹- دستگاه اجرایی مبدا موظف است مدارک و مستندات مثبته برای موارد استثناء مندرج در ماده (۹) تصویب‌نامه شماره ۹۸۷۰۴/ت ۵۴۳۵۷هـ مورخ ۱۳۹۹/۹/۲، موضوع آیین‌نامه “اعطای تسهیلات به کارکنان دستگاه‌های اجرائی متقاضی انتقال از تهران و کلان‌شهرها” را ضمیمه و در سامانه مربوطه درج نماید.

تبصره- به استناد تصمیم مورخ ۱٤۰۱/۱/۱۷ کمیته فنی شورای حقوقی سازمان اداری و استخدامی کشور، اعضاء هیات علمی مشمول محدودیت ماده (۹) تصویب نامه شماره ٩٨٧۰ ٤/ت ٥٤٣٥٧هـ مورخ ۱۳۹۹/۹/۲ موضوع آیین‌نامه -اعطای تسهیلات به کارکنان دستگاه‌های اجرائی متقاضی انتقال از تهران و کلان شهرها- نمی‌باشند.

تگ های مرتبط

ارسال نظر