قیمت بنزین | افزایش قیمت بنزین

سخنگوی دولت با تکذیب افزایش قیمت بنزین گفت: هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین نداشته، نداریم و نخواهیم داشت.

سایت شماره یک:

قیمت بنزین هر چند وقت یکبار تغییر می کند  با وجود این که قیمت بنزین به تورم و شرایط اقتصادی و سیاسی بستگی دارد اما بخشی از هزینه های اجتماعی با کاهش قیمت بنزین می تواند کم تر شود .اخیرا دولت طرح یارانه جدید بنزین را اجرایی کرده است که به عقیده کارشناسان بر قیمت بنزین تاثیر زیادی دارد.در ادامه به آخرین خبر از قیمت بنزین می پردازیم.

قیمت بنزین

علی بهادری‌جهرمی امشب در نشست فعالان فرهنگی و اجتماعی لرستان با اشاره به وجود ظرفیت‌های انسانی در این استان اظهار داشت: همه اعضای هیئت وزیران امروز مکلف شدند که هر کدام در یک استان کشور حضور پیدا کنند.

وی با بیان اینکه اعضای دولت برای شنیده‌شدن صدای مردم در مناطق مختلف حضور پیدا کردند، افزود: دولت در یک سال گذشته با سفرهای استانی نشان داده‌است که اهل نشستن در تهران، از دور صدای مردم را شنیدن و اکتفاکردن به گزارش‌ها نیست.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه انتقال‌دهنده پیام مردم به مجموعه هیئت دولت و مراکز تصمیم‌گیر هستم، عنوان کرد: اولویت‌ها، مطالبات، مسائل زمین مانده، وضعیت و پیشرفت مصوبات سفرهای استانی در این سفرها منتقل می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه همه باید برای رفع مشکلات، تهاجم فرهنگی و اقتصادی پای کار باشیم، بیان کرد: هیچ ذره‌ای فاصله میان دولت با نگاه گفتمانی حاکم بر طبقه نخبگانی و انقلابی جامعه وجود ندارد،  این دولت برآمده از همین گفتمان است، اما برخی از داده‌های منعکس‌شده از دولت به‌سبب شیطنت‌های رسانه‌ای اشکال دارد.

سخنگوی دولت با اشاره به شایعه افزایش قیمت بنزین تصریح کرد: در همه جلساتی که به‌عنوان سخنگوی دولت حضور دارم سؤال می‌کنند که آیا قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند؟ ما هم جواب می‌دهیم هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت نداریم.

بهادری‌جهرمی اظهار داشت: هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین  نداشته، نداریم و نخواهیم داشت و به هر زبانی که می‌خواهید بنویسید که قیمت بنزین افزایش پیدا نمی‌کند.

وی افزود: به همه خبرنگاران رسانه‌های شرکت‌کننده در نشست‌های خبری وکالت دادم که در هر زمانی و هر لحظه‌ای از شبانه‌روز که شایعه افزایش قیمت بنزین را شنیدند یک خبر اختصاصی از زبان بنده بزنند و بگویند که سخنگوی دولت تکذیب کرد.

سخنگوی دولت با بیان اینکه هرگز دولت هیچ جایی نگفته است که کالابرگ ظرف دوماه اجرایی می‌شود، عنوان کرد: قانون دولت را به اجرای کالابرگ الکترونیک مکلف کرده‌ ‌و دولت هم اعلام کرد که زیرساخت‌های این کار را آماده می‌کند، اما تا زمانی که زیرساخت‌ها فراهم شود یارانه را به‌صورت نقدی واریز می‌کند.

وی بیان کرد: دولت به‌سبب شوک افزایش قیمتی یارانه دو ماه را یک جا واریز کرد و برنامه دولت هم همین بود که بعد از دو ماه، یارانه را به‌صورت ماهانه واریز کند.

بهادری‌جهرمی با اشاره به اینکه می‌گویند بنا بود 11درصد قیمت‌ها تغییر کنند، اظهار داشت: اقتصاددانان در تحلیل شوک تورمی این موضوع بین هفت تا 11درصد تحلیل می‌کردند که تورم ایجاد کند نه اینکه قیمت‌ها 11درصد افزایش پیدا کند، چون تورم این حوزه فقط در حوزه خوراکی است، یعنی افزایش قیمت اقلام خوراکی بیشتر شده و این سیاست نباید تأثیری بر سایر اقلام داشته باشد.

وی با بیان اینکه هدف، شعار و گفتمان دولت بازگشت به شعارهای اصلی انقلاب است، افزود: دولت مردمی و عدالت‌محور می‌خواهد که به شعارهای اصلی انقلاب برگردد.

سخنگوی دولت عنوان کرد: دستاوردهای دولت در طول یک سال اخیر با همراهی مردم در بازگشت به شعارهای اصلی انقلاب شگرف بوده و دیوارهای بین دولت و مردم برداشته شده‌است.

وی بیان کرد: 31 سفر استانی در یک سال و 31 سفر استانی در طول یک روز تنها بخش کوچکی از نمود و تبلور بازگشت دولت به مردم است.

بهادری‌جهرمی با اشاره به اینکه دولت خود را متعلق به مردم می‌داند، سند تحولش را نوشته و به‌صورت عمومی منتشر می‌کند،  گفت: دولت می‌گوید من متعلق به مردم بوده و چیز محرمانه‌ای از مردم ندارم‌.ما در اقتصاد و فرهنگ به‌سمت مردم برگشته‌ایم، نمی‌گویم به حالت آرمانی رسیده‌ایم، اما مسیر را تغییر داده‌ایم. دولت در عرصه سیاست و رسانه هم به مردم برگشته و شعار نه شرقی و نه غربی شعار انقلاب، مبنای حرکت دولت است.

وی با اشاره به سیاست خارجی کشور افزود: ما امروز خودمان را به یک گوشه دنیا گره نزده و به‌صورت کاریکاتوری مباحث کشور را پیگیری نمی‌کنیم.ما همه مسائل مردم را شرطی یک حوزه نکرده و بازار، زندگی و کسب‌وکار را معطل یک گوشه نمی‌کنیم. کشور ظرفیت‌های زیادی دارد و باید از ظرفیت‌ها کشورهای مختلف جهانی نیز استفاده کرد؛ امروز نتیجه این نگاه در حال نشان‌دادن خودش است و تراز تجاری ما مثبت شده‌است.

بهادری جهرمی گفت: صادرات کشور امروز بیشتر از واردات است؛ مشکل بیکاری را باید با ایجاد شغل رفع کرد، ایجاد شغل با رشد  و توسعه اقتصادی ایجاد می‌شود.

سخنگوی دولت با بیان اینکه میانگین رشد اقتصادی یک سال گذشته قریب به پنج است و این یعنی ما وعده نمی‌دهیم، تصریح کرد: دستاورد دولت و محقق شده‌است، چون بازگشت به درون شده و به ظرفیت‌های داخلی نگاه داریم.

بهادری‌جهرمی با اشاره به اینکه وقتی رشد اقتصادی به پنج رسیده یعنی چرخ اقتصادی آرام‌آرام شروع به چرخیدن کرده‌ است، اظهار داشت: طبق آمار رسمی سامانه اشتغال وزرات کار و آمار بیمه‌شدگان در طول یک سال گذشته بیش از 900هزار شغل ایجاد شده‌ است.

وی افزود: وعده ایجاد یک میلیون شغل در سال در سال اول فعالیت دولت محقق شده است، اطلس ملی اشتغال ایجاد شده و سهم حوزه‌های فرهنگی، صنعتی و گردشگری و آمار کسانی که مشغول به‌کار شده‌اند مشخص است.

سخنگوی دولت با بیان اینکه بخش‌های مختلف کشور امروز دور هم جمع شده‌اند و چراغ راه همه رهنمودهای مقام معظم رهبری است، عنوان کرد: این بدان معنا نیست که ایشان یک مسیری را نشان دهند و دولت و مجلس مسیر دیگری را بروند.

وی با اشاره به اینکه ما راهی جز موفقیت نداریم، بیان کرد: البته به نظرم نتیجه‌ای جز موفقیت هم حاصل نمی‌شود و با این مسیری که همه مسئولان در سطوح مختلف در پیش گرفتند نتیجه‌ای جز موفقیت نخواهد شد، مسئله در میزان و کم‌وکیف موفقیت است.

بهادری‌جهرمی با بیان اینکه ما نمی‌گوییم الان شرایط خوب است، تورم ما 42درصد است، گفت: ما می‌گوییم مسیر به ریل اصلی خود برگشته و موتور خلق تورم خاموش شده‌ است.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه شیب صعودی تورم را کنترل کردیم، تصریح کرد: تورمی که کم‌کم شروع و تا حدود 60 درصد رسیده بود و روند صعودی داشت در شهریور سال گذشته روند نزولی پیدا کرد و به 42درصد رسیده است. تورم 42درصد خوب نیست، گرانی وجود دارد، می‌دانیم هر جا برویم مردم از گرانی می‌نالند، اما مسیر تورم نزولی و جهت حرکت مثبت است.

وی با بیان اینکه برخی از نگاه‌ها از فساد همدیگر حمایت می‌کنند و برخی جناح‌ها و برخی نگاه‌ها وقتی فاسد هم هستند پشت هم قرار دارند و همدیگر را حمایت و فساد همدیگر را لاپوشانی می‌کنند، افزود: این افراد برای فساد همدیگر سینه چاک می‌کنند که کسی نتواند جلوی فساد آن‌ها را بگیرد. گاهی ما نه‌تنها از آدم سالمی که خوب کار می‌کند حمایت نکرده بلکه حتی از خطای کوچک انسانی او هم چشم‌پوشی نمی‌کنیم.

وی با بیان اینکه آرمان‌خواهی و آرمان‌گرایی خیلی خوب بوده و جزو ویژگی‌های گفتمان ماست، اما حواس‌مان باشد این خوبی ما را دچار آسیب نکند، بیان کرد: این آرمان‌خواهی نباید دلسردی ایجاد کند و واقع‌نگری را از ما بگیرد، به‌طور قطع بهتر از این می‌شود کار کرد.

بهادری‌جهرمی با تأکید به اینکه دولت متعلق به مردم است و موفق و شکست دولت موفقیت و شکست مردم است، گفت: اگر هم دولت کوتاهی کرد و سراغ مردم نیامد مردم به سراغ دولت بروند؛ این دولت، دولت انقلاب اسلامی است و باید نقاط قوت آن را تقویت و  خطاهای آن را هم باید با کمک هم اصلاح کنیم.

سخنگوی دولت با بیان اینکه سختی و سنگینی شرایط را همه جا درک می‌کنیم و مشکلات گسترده‌ای که تحویل این دولت شد را می‌بینیم، تصریح کرد: خروج وحشتناک از ریل انقلاب را دیده و وضعیت وحشتناک سیاسی، سیاست داخلی و خارجی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را نیز دیدیم.

بهادری‌جهرمی با تأکید به اینکه یک جامعه گل و بلبل تحویل دولت نشده که بگوییم چقدر رشد کرده است، اظهار داشت: همه دست‌به‌دست هم دهیم و در رشد این مسیری که در طول سال گذشته شروع و آینده روشن را تضمین می‌کند، کمک کنیم.

وی افزود: ساختار شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال اصلاح است، در حوزه های مختلف کارهای زیرساختی شروع شده است و تا به نتیجه برسد سال‌ها زمان می‌برد.

قیمت بنزین

میزان تولید روزانه بنزین حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز است و این در حالیست که میانگین مصرف سوخت در سال جاری ۹۶ میلیون لیتر روز است. البته در ماه‌های اسفند سال گذشته و فروردین امسال میانگین مصرف بنزین حتی تا ۱۳۰ میلیون لیتر در روز نیز پیش رفت.

فرآیند آزادسازی قیمت‌ها در آخرین مرحله شامل حال دارو شد و بسیاری بر این گمان هستند که بنزین نیز دیر یا زود آزاد خواهد شد و به احتمال زیاد از اوایل سال آینده این تصمیم دولت نیز اجرایی خواهد شد. اگر دولت بخواهد واقعا قیمت بنزین را آزاد کند باید هر لیتر به حول و حوش ۸ هزار تومان افزایش یابد در حالی که میانگین حداقل درآمد هر فرد زیر ۲۰۰ دلار است. در اروپا قیمت هر لیتر بنزین حدود ۱ یورو و ۳۰ سنت است، اما میانگین حداقل درآمد هر فرد آلمانی به عنوان مثال حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ یورو در ماه است.

به نقل از انتخاب، فرآیند آزادسازی قیمت‌ها در آخرین مرحله شامل حال دارو شد و بسیاری بر این گمان هستند که بنزین نیز دیر یا زود آزاد خواهد شد و به احتمال زیاد از اوایل سال آینده این تصمیم دولت نیز اجرایی خواهد شد.

مصرف بنزین در کشور

میزان تولید روزانه بنزین حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز است و این در حالیست که میانگین مصرف سوخت در سال جاری ۹۶ میلیون لیتر روز است. البته در ماه‌های اسفند سال گذشته و فروردین امسال میانگین مصرف بنزین حتی تا ۱۳۰ میلیون لیتر در روز نیز پیش رفت.

آبان ماه سال ۱۳۹۸ بود که دولت قیمت بنزین را افزایش داد یعنی قیمت هر لیتر یارانه‌ای به ۱۵۰۰ تومان و هر لیتر آزاد به ۳۰۰۰ تومان افزایش یافت. اجرای این طرح برای مدتی میزان مصرف بنزین در کشور را کاهش داد و از روزانه ۹۰ میلیون لیتر در سال ۱۳۹۸ به روزانه ۷۵ میلیون لیتر در سال ۱۳۹۹ رسید. اما روند صعودی مصرف بنزین دوباره از همین سال آغاز شد و اکنون مصرف روزانه به نزدیکی ۱۰۰ میلیون لیتر در روز رسیده است و کارشناسان می‌گویند اگر همین روند ادامه پیدا کند ایران سال آینده واردکننده بنزین خواهد بود.

طبق آمار میانگین مصرف سوخت خودروهای داخلی سه برابر میانگین استاندارد جهانی است. خودروهای داخلی روزانه ۲۵ میلیون لیتر بیش از میانگین مصرف جهانی می‌سوزانند و اگر قیمت لیتر بنزین را معادل میانگین نرخ جهانی یک دلار در نظر بگیریم خودروهای داخلی سالانه ۱۱ میلیارد دلار مازاد بر میانگین مصرف جهانی سوخت مصرف می‌کنند.

قیمت بنزین

از طرفی گفته می‌شود روزانه ۱۵ میلیون لیتر بنزین از کشور قاچاق می‌شود. به این ترتیب میزان هدر رفت بنزین حدود ۴۰ میلیون لیتر در روز است و اگر قیمت بنزین در ایران را ۲۰ هزار تومان در نظر بگیریم روزانه ۸۰۰ میلیارد تومان معادل ماهانه ۲۴ هزار میلیارد تومان از منابع کشور دود می‌شود و به هوا می‌رود. اگر بنزین را با نرخ جهانی حدود ۱ دلار و ۳۰ سنت در نظر بگیریم این رقم به حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد. این یعنی معادل پرداخت ۲۵ میلیون تومان یارانه در سال به یک خانوار چهار نفره.

مصرف بنزین در سال ۱۳۷۰ روزانه حدود ۲۵ میلیون لیتر بود و ۱۵ سال بعد یعنی در سال ۱۳۸۵ به ۷۵ میلیون لیتر رسید یعنی رشد ۲۰۰ درصدی.

دولت مصارفی دارد تحت عنوان یارانه پنهان، یعنی یارانه‌ای که برای فروش ارزان سوخت در نظر می‌گیرد که در بودجه عمومی دولت قرار ندارد. رقم این یارانه برای سال ۱۴۰۰ رقم حیرت انگیز ۱۳۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است!! بلکه درست شنیدید: ۱۳۰۰ هزار میلیارد تومان. فقط این یارانه از کل مصارف مربوط به بودجه عمومی و تبصره ۱۴ نیز بیشتر است. کل مصارف بودجه عمومی که شامل پرداخت‌های جاری، هزینه‌های عمرانی و بازپرداخت‌ها وام‌ها و قرض‌هاست رقمی حدود ۹۵۰ هزار میلیارد تومان است. رقم بودجه تبصره ۱۴ که شامل پرداختی دولت برای رفع محرومیت‌هاست حدود ۲۵۵ هزار میلیارد تومان می‌شود که جمع این دو معادل ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان است که باز هم از یارانه پنهان سوخت کمتر است.

از این ۱۳۰۰ هزار میلیارد تومان بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان فقط سهم بنزین است تا بنزین با قیمت ارزان به مصرف‌کنندگان برسد. اگر قیمت حامل‌های انرژی واقعی شود و جمعیت ایران را مثلا ۸۰ میلیون نفر در نظر بگیریم سالانه رقمی بالغ بر ۱۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان (۱۳۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پینهان سوخت، تقسیم بر ۸۰ میلیون نفر) فقط از بخش سوخت به هر نفر می‌توان یارانه داد. یعنی یک خانوار چهار نفره می‌تواند سالی ۶۵ میلیون تومان دریافت کند.

طبق آمار در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین در کشورهای حوزه خلیج فارس بین ۱۴ هزار تومان تا ۱۷ هزار تومان متفاوت است که تقریبا اطراف ۵۰ سنت نوسان می‌کند. هر لیتر بنزین در کشور کویت حدود ۱۰ هزار تومان، در عراق حدود ۱۴ هزار تومان، در قطر حدود ۱۶ هزار تومان و در عربستان حدود ۱۷ هزار تومان است.

اگر نرخ ۱۵۰۰ تومان یارانه‌ای و ۳۰۰۰ تومان آزاد را در نظر بگیریم تنها دو کشور ونزوئلا و لیبی قیمت بنزین کمتری از ایران دارند و این در حالیسیت که قیمت هر لیتر بنزین صادراتی ایران تقریبا نزدیک به نرخ کشور کویت است.

افزایش قیمت بنزین

طبق آمار گمرک ایران، ایران در یک ماهه اول سال ۱۴۰۱ حدود ۸۶ هزار تن بنزین به ارزش ۳۲ میلیون دلار صادر کرده که این رقم به معنای هر لیتر ۲۷٫۵ سنت است یعنی حول و حوش ۸ هزار تومان که در واقع کمترین رقم بنزین در بین کشورهای حوزه خلیج فارس است. اگر ما نرخ پایه ۸ هزار تومان را برای هر لیتر در نظر بگیریم دولت به ازای هر لیتر بنزین آزاد حدود ۵ هزار تومان و به ازای هر لیتر بنزین یارانه‌های حدود ۶۵۰۰ تومان یارانه می‌دهد.

بنابراین اگر دولت بخواهد واقعا قیمت بنزین را آزاد کند باید هر لیتر به حول و حوش ۸ هزار تومان افزایش یابد در حالی که میانگین حداقل درآمد هر فرد زیر ۲۰۰ دلار است. در اروپا قیمت هر لیتر بنزین حدود ۱ یورو و ۳۰ سنت است اما میانگین حداقل درآمد هر فرد آلمانی به عنوان مثال حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ یورو در ماه است.

اخباری در رسانه‌ها منتشر شده که روی بنزین لیتری حول و حوش ۲۰ هزار تومان گمانه‌زنی می‌کنند. در حالی که ایران هر لیتر بنزین صادراتی خود را به قیمت ۸ هزار تومان به فروش می‌رساند چگونه ممکن است که بخواهد هر لیتر بنزین را با نرخ حدود ۹۰ سنت در بازار داخل تعیین کند. هنوز معلوم نیست که نحوه محاسبه هر لیتر بنزین بعد از آزادسازی قیمت آن چقدر است؟ آیا قیمت فوب خلیج فارس محاسبه می‌شود؟ یا قیمت بنزین صادراتی ایران؟ یا اینکه افزایش قیمت بنزین بر اساس بهای تمام شده تولید در داخل کشور است؟ به همین دلیل باید منتظر تصمیم‌گیری دولت در این باره بود.

طرح بنزین برای همه از کیش به پاستور رسیده و منتظر جلسه بررسی در حضور رئیس جمهور است. همزمان با جدی شدن طرح بنزین برای همه، زمزمه‌هایی در خصوص تغییر قیمت بنزین هم شنیده می‌شود. چه تغییراتی در انتظار بنزین است؟

با وجود افزایش سطح عمومی قیمت‌ها، ایرانیان به بنزین ارزان قیمت دسترسی دارند. این ادعا، دست‌مایه مطلبی است که روز گذشته به استناد گزارش اخیر مرکز آمار ایران منتشر شد.

خبرفوری در مطلبی بازنشری روایتی از آخرین داده‌های آماری، مرکز آمار ایران داشت. براساس این روایت، بنزین تنها کالایی است که با وجود همه اتفاقاتی که در فاصله آبان ۹۸ تا مرداد ۱۴۰۱ افتاد و منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها شد، قیمتش برای مصرف‌کنندگان داخل کشور همچنان ثابت باقی مانده است.

قیمت‌گذاری دستوری بنزین باعث شده است تا این سرمایه ملی در بازار داخلی کشور به قیمت لیتری ۱۰۰۰ تومان سابق خود بازگردد و در نتیجه امکان اتلاف انرژی یا قاچاق آن فراهم شود. در چنین شرایطی این سوال مطرح می‌شود که آیا قرار است قیمت بنزین و یا شیوه سهمیه‌بندی آن تغییر کند؟

چند روز قبل بود که احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی حرف‌های جدیدی در مورد احتمال تغییر شیوه عرضه بنزین در بازار داخل کشور زده بود.

هفته گذشته وی در مقام سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم در مورد سهمیه‌بندی بنزین از احتمال اجرای طرحی به نام «بنزین برای همه» خبر داد و افزود: طرح بنزین برای همه بعد از گذشت ۵ ماه قرار است در جلسه‌ای با رئیس جمهور بررسی شود.

هرچند خاندوزی تاکید کرد که قیمت بنزین امسال افزایش نخواهد یافت اما در عین حال اعلام کرد که تصمیم‌گیری درباره این طرح برعهده شخص رئیس جهمور است، هرچند اجرای آن به معنای افزایش قیمت بنزین نیست.

در جریان اجرای برنامه اصلاح ارز ترجیحی، بنزین در کنار قیمت گذاری نان و دارو یکی از استثنائات سه گانه محسوب می‌شد، شخص رئیس جمهور به صورت علنی اعلام کرد که تا اطلاع ثانونی قیمت و عرضه یارانه این کالاها تغییری نخواهد کرد.

تگ های مرتبط

ارسال نظر